Werkgeluk!

Nieuwsbericht

Nieuwsflits – Werkgeluk!

Reactie Reflectie ZorgKracht

In deze Nieuwsflits aandacht voor de psychologische veiligheid. Deze vorm van veiligheid op het werk is het uiten van je mening zonder bang te zijn dat je hiervoor bestraft of buitengesloten wordt. Als je dat ervaart dan voel je je veilig om feedback te geven en te ontvangen. Dat betekent dat er een cultuur heerst waarin jij je gewaardeerd en vertrouwd voelt. Om dat te bereiken is het van belang dat je elkaar accepteert en respecteert, ongeacht tegenstellingen in visies en opvattingen. Voorgeschreven gedragscodes zijn niet zo ingewikkeld. Het naleven daarvan lijkt wat complexer in de praktijk. Grenzen worden daarin niet zelden overschreden zo luidt de actualiteit in diverse sectoren. Werknemers die zich niet gehoord voelen, gepest of genegeerd worden voelen zich geïsoleerd en eenzaam in het team.

Heet je nieuwe teamlid welkom en verdiep je in elkaar. Met zoveel kennis en ervaringen extra zou je team verder kunnen groeien. We zien echter ook dat de nieuwkomer een plaats moet veroveren en de handreiking uitblijft. Zoek en vind de uitdaging elkaar aan te vullen, competenties te versterken waarin resultaten behaald kunnen worden. Het effect is lonend, ook voor de zorgvragers die afhankelijk zijn van een gezonde dynamiek in het team.

Het maakt het werk zoveel leuker als jij als zorgverlener je veilig ingebed voelt en elkaar weet te vinden in jouw team. Samen kwaliteiten en talenten bundelen in een gezonde dynamische werkomgeving brengt nieuwe energie. Samenwerken, streven en toewerken naar meer groei in jouw werk door te investeren in jouw team draagt bij aan jouw werkgeluk!

Tijdens onze intervisies is veiligheid de basis om samen te durven reflecteren in een sfeer van vertrouwen en openheid. Wij ervaren evenals onze intervisieleden dat er sprake is van gelijkwaardigheid en respect. Wil jij deze sfeer proeven en deelnemen aan onze laagdrempelige intervisies en jouw ervaringen delen? Sluit je dan aan bij Reflectie ZorgKracht!

Jessica Beijer en Ellen Meerveld | Reflectie ZorgKracht

 

Onveilig op het werk: ‘Ik voelde me eenzamer dan ooit’

  • 11 APRIL 2023
  •  V&VN MAGAZINE
  •  V&VN ALGEMEEN
V&VN1 2023 Christian Klijs
Foto © Linelle Deunk

Een cliënt die op je afkomt met een mes. Aardbevings­slachtoffers behandelen terwijl je naschokken voelt. Collega’s die niet eens ‘goedemorgen’ tegen je zeggen. Onveiligheid op het werk kent vele vormen. Drie zorgprofessionals vertellen daarover. In deel 1 van deze serie: verpleegkundig specialist GGZ Christian Klijs (46) vertelt hoe hij werd buitengesloten van een hechte groep collega’s.

“Zeven jaar geleden ging ik werken in een zorginstelling voor psychiatrische cliënten in Zeeland. Ze wilden er een slag maken in herstelgericht werken en mijn opdracht was om het team daarin mee te nemen. Helaas kwam ik terecht in een hechte groep waar je als buitenstaander niet zomaar tussenkomt. Ik werd genegeerd. Collega’s zeiden geen ‘goedemorgen’ of ‘fijne avond’ en betrokken me nergens bij.

Non-verbale agressie kan zó venijnig zijn. Ik snapte er niks van, maar voelde me te onveilig om mijn mond open te doen. Steun vanuit het management kreeg ik niet. Acht maanden lang voelde ik me eenzamer dan ooit.

Pas achteraf, toen ik mijn ontslag indiende, hoorde ik wat erachter zat. Mijn team had begrepen van het management dat ik taken van hen zou afnemen, waardoor ze minder verantwoordelijkheden zouden krijgen. Onterecht. Pas toen gaven ze toe dat ze me niet goed hadden behandeld.

 Als collega’s zich veilig bij je willen voelen, moet jij veilig zijn voor de ander

Los van het feit dat ík me niet veilig voelde, was de situatie ook onveilig voor cliënten. Mensen met verslavingsproblematiek voelden niet de veiligheid binnen het team om hun angsten te bespreken. Terwijl dat wel nodig was om hun middelengebruik te verminderen.

Mijn Zeeuwse ervaring neem ik mee in de trainingen ‘Omgaan met agressie’ die ik geef in het verpleeghuis waar ik nu werk. Als collega’s zich veilig bij je willen voelen, moet jij veilig zijn voor de ander. En niet kijken naar elkaars verschillen, maar de krachten van iedereen bundelen. We werken hier fijn samen, door te luisteren naar elkaar en iemands lastige eigenschappen niet te veroordelen.”

Bron: V&VN Magazine 1-2023 | Tekst: Annemarie van Dijk | Foto: Linelle Deunk

Bron: https://www.venvn.nl/nieuws/v-vn-magazine-ik-voelde-me-eenzamer-dan-ooit/

Ga naar de website van Reflectie ZorgKracht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.