A.O.V………Trending Topic!

Nieuwsbericht

Bron: https://www.deondernemer.nl/zzp/tarief-aov-zzp-minister-van-gennip

Reactie Reflectie ZorgKracht

A.O.V………Trending Topic!

Zelfstandigenorganisaties hebben forse kritiek over hoe de A.O.V voor zelfstandig ondernemers op tafel is gelegd. Ook Hans Borstlap, de man die de regering drie jaar geleden adviseerde over vernieuwingen van onze arbeidsmarkt, maakt gehakt van het plan. Hij pleit voor een collectieve basisvoorziening voor langdurige arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden.

,,Wat gaat dit betekenen voor broodfondsen en andere schenkkringen? Hoe wordt de acceptatie geregeld voor zzp’ers met een chronische ziekten? Is het van ‘we beperken de zelfstandigenaftrek en voeren meteen een kostenverhogende maatregel A.O.V door?” Het U.W.V wat dit moet gaan uitvoeren en bewaken, zij die nu al geen capaciteit meer hebben het reguliere werk weg te werken.

‘In veel branches waar zzp’ers te vinden zijn is er weinig tot geen speelruimte in de onderhandelingen over het tarief. Dat ervaren ook wij van Reflectie ZorgKracht. Het is dan vrij gemakkelijk van de minister om te zeggen: “verwerk dat maar in je tarief”. Tegelijk wijst minister Van Gennip juist vaak naar zzp’ers met hun tarieven als de oorzaak van hogere personeelskosten. Dus dat ze nu stelt dat de tarieven omhoog moeten vind ik een dubbele boodschap.” aldus Cristel van de Ven, voorzitter van VZN, de Vereniging Zelfstandigen Nederland.

Van Gennip kiest voor een wachttijd van één jaar waarin zelfstandigen zelf hun inkomensverlies moeten opvangen. Daarna komt de verzekering tot uitkering.

Alleen die uitkering is maximaal het bijstandsniveau, en dat is één van de punten waarover zzp’ers vallen”.

Wat wij van Reflectie ZorgKracht concluderen is dat de aanpak richting de zzp’ers niet integraal wordt aangepakt. Daarbij zal werknemer schap in de zorg aantrekkelijker gemaakt moeten worden, voordat het zzp-schap compleet ontmoedigd wordt. Wij lezen dat 9 van de 10 wetsvoorstellen gaan over het ontregelen en het inperken van het zelfstandig ondernemerschap.

Dat de verplichte AOV er komt is overigens nog geen uitgemaakte zaak. De Tweede Kamer debatteert er deze week nog over.

Wil jij deelnemen aan onze intervisies waarin er naast casuïstiek ook ruimte is de positie van de zzp’er onder het voetlicht te houden, meld je dan aan bij Reflectie ZorgKracht

 

Jessica Beijer & Ellen Meerveld | Reflectie ZorgKracht

Ga naar de website van Reflectie ZorgKracht.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.